orgels
orgels
In 1862 bouwde J.J. Vollebregt een eenklaviers orgel voor de voormalig Hervormde Kerk te Wissenkerke. Het instrument kreeg een plaats boven de preekstoel.
Aangezien op een zeker moment het dak van de kerk is verlaagd, kon Koning David niet meer boven op het orgel staan. Een oplossing werd gevonden in het afzagen van zijn benen, waarna het beeld tussen het orgel en het dak paste.
In 1970 werd het orgel overgeplaatst naar de huidige Opstandingskerk. Hier ging een restauratie door de orgelbouwer De Graaff te Ede aan vooraf. Ook in de Opstandingskerk was geen ruimte voor het beeld van Koning David voor het orgel. Gelukkig waren zijn afgezaagde benen terug te vinden en werd het beeld op het balkon voor het orgel geplaatst. Ook de oude spaanbalgen konden helaas niet worden herplaatst. De kas en het snijwerk zijn in wit en groen geschilderd.
In 2022 is het orgel volledig gerestaureerd. Dat werd mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zeeland, het Rijk en gisten van paticulieren. De restauratie werd uitgevoerd door orgelmaker Elbertse & Zn uit Soest.
In 1861 gaf ds. L. Merens dit orgel als geschenk aan de Nieuwe Kerk te Vlissingen en werd geplaatst door de firma Batz te Utrecht.
In 1906 moest het Müller-orgel plaats maken voor een groter instrument. Het oude orgel werd waarschijnlijk verkocht aan orgelbouwer A.S.J. Dekker die het doorverkocht aan de Gereformeerde Kerk te Baarland.
In 1925 is het in de Gereformeerde Kerk te Wissenkerke geplaatst waar het in 1967 werd gerestaureerd door orgelbouwer A.H. de Graaf onder adviseurschap van Klaas Bolt.
Bij sluiting van de Gereformeerde Kerk in 1986 is het Müller-orgel als koororgel in de Opstandingskerk te Wissenkerke geplaatst.
Ter vervanging van het oude Schmidt-orgel uit 1795, sinds 1819 eigendom van de Hervormde Gemeente Kortgene, plaatste de firma L. van Dam & Zonen in 1905 een nieuw orgel in de Dorpskerk te Kortgene.
Het geheel wekt de indruk van een destijds gebruikelijk type balustrade-orgel met een speeltafel aan de zijkant. Dat is hier waarschijnlijk om zomin mogelijk zitplaatst op de gaanderij te verliezen, dwars geplaatst. De frontzijde van het instrument werd nu een gesloten zijwand en de oorspronkelijk als zijwand bedoelde kaswand werd nu geopend, van pijpen voorzien en zo tot front gepromoveerd. Het instrument is in een diepe kas geplaatst; de lade ligt overlangs zodat de slepen direct met de registertrekkers zijn verbonden.
|